Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit?

Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit?
Auteur: Eline de Vries - 8 augustus 2022 Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit? van accountantkaart.nl

Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit?

Een accountant speelt een cruciale rol bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit van een onderneming. Door hun expertise en kennis van financiële zaken kunnen accountants verschillende taken uitvoeren om de liquiditeit van een bedrijf te verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijke rol van accountants bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit.

Financiële prognoses opstellen

Een van de eerste stappen die een accountant neemt bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit is het opstellen van financiële prognoses. Hierbij wordt gekeken naar de verwachte inkomsten en uitgaven van het bedrijf voor een bepaalde periode. Door deze prognoses te maken, kan de accountant een duidelijk beeld krijgen van de financiële situatie van het bedrijf en eventuele tekorten of overschotten tijdig identificeren.

Monitoren van cashflow

Naast het opstellen van financiële prognoses, houdt een accountant zich ook bezig met het monitoren van de cashflow van het bedrijf. Dit omvat het volgen van de inkomende en uitgaande geldstromen om ervoor te zorgen dat het bedrijf voldoende liquiditeit heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Accountants maken vaak gebruik van geavanceerde financiële software om de cashflow van het bedrijf nauwkeurig te volgen en bij te sturen indien nodig.

Advies over financiële strategieën

Een accountant kan ook advies geven aan het managementteam over mogelijke financiële strategieën om de bedrijfsliquiditeit te verbeteren. Dit kan onder andere betrekking hebben op het optimaliseren van het werkkapitaal, het verminderen van kosten en het identificeren van mogelijkheden voor investeringen. Door deze strategische aanpak kan een accountant helpen om de financiële gezondheid van het bedrijf te waarborgen en de bedrijfsliquiditeit op lange termijn te verbeteren.

Risicobeheer

Een ander belangrijk aspect van het beheer van bedrijfsliquiditeit is risicobeheer. Accountants spelen een sleutelrol bij het identificeren en beoordelen van financiële risico’s die de liquiditeit van het bedrijf kunnen bedreigen. Ze kunnen maatregelen voorstellen om deze risico’s te verminderen of te elimineren, waardoor het bedrijf beter bestand is tegen eventuele financiële tegenslagen.

Samenwerking met andere professionals

Tot slot werken accountants vaak samen met andere professionals, zoals belastingadviseurs en juridische experts, om een holistische aanpak te bieden bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit. Door samen te werken met deze professionals kan een accountant een compleet beeld krijgen van de financiële situatie van het bedrijf en de best mogelijke oplossingen voorstellen.

  • Opstellen van financiële prognoses
  • Monitoren van cashflow
  • Advies over financiële strategieën
  • Risicobeheer
  • Samenwerking met andere professionals

Kortom, een accountant speelt een essentiële rol bij het beheer van de bedrijfsliquiditeit. Door onder andere financiële prognoses op te stellen, de cashflow te monitoren, advies te geven over financiële strategieën en risico’s te beheren, helpen accountants bedrijven om hun liquiditeit te behouden en te verbeteren. Het is daarom van groot belang om een accountant in te schakelen die gespecialiseerd is in het beheer van bedrijfsliquiditeit, zodat je bedrijf financieel gezond blijft.