Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij de financiering?

Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij de financiering?
Auteur: Eline de Vries - 14 augustus 2023 Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij de financiering? van accountantkaart.nl

Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij de financiering?

Een accountant speelt een belangrijke rol bij het helpen van bedrijven met hun financiën en het verkrijgen van financiering. Hier zijn enkele manieren waarop een accountant kan helpen:

  • 1. Financiële analyse: Een accountant kan een gedetailleerde analyse uitvoeren van de financiële situatie van je bedrijf. Hierbij wordt gekeken naar de winst- en verliesrekening, de balans en de kasstroomoverzichten. Op basis van deze analyse kan de accountant inzicht geven in de financiële gezondheid van het bedrijf en mogelijke knelpunten identificeren.
  • 2. Opstellen van financiële rapporten: Accountants kunnen helpen bij het opstellen van financiële rapporten die nodig zijn voor financieringsaanvragen. Deze rapporten verschaffen de geldschieter informatie over de financiële positie van het bedrijf en de verwachte toekomstige prestaties.
  • 3. Cashflow management: Het beheren van de cashflow is essentieel voor een gezond financieel bedrijfsbeheer. Een accountant kan helpen bij het opzetten van cashflowprognoses en het identificeren van manieren om de cashflow te optimaliseren, zoals het verminderen van uitgaven en het verhogen van inkomsten.
  • 4. Adviseren over financieringsmogelijkheden: Accountants hebben vaak toegang tot informatie over verschillende financieringsmogelijkheden, zoals leningen, subsidies en investeerders. Ze kunnen advies bieden over welke opties het beste passen bij de specifieke behoeften van het bedrijf en helpen bij het opstellen van financieringsaanvragen.
  • 5. Beoordelen van investeringsvoorstellen: Wanneer je bedrijf van plan is om te investeren in nieuwe activa of projecten, kan een accountant helpen bij het beoordelen van de financiële levensvatbaarheid van deze investeringen. Ze kunnen onder andere kijken naar de terugverdientijd, de verwachte cashflow en de risico’s die gepaard gaan met de investering.

Samengevat, een accountant kan je bedrijf helpen bij de financiering door het uitvoeren van financiële analyses, het opstellen van rapporten, het beheren van de cashflow, het adviseren over financieringsmogelijkheden en het beoordelen van investeringsvoorstellen. Het is raadzaam om een professionele accountant in te schakelen om ervoor te zorgen dat je bedrijf financieel gezond blijft en klaar is voor groei.