Hoe kan een accountant helpen bij het beheren van je cashflow?

Hoe kan een accountant helpen bij het beheren van je cashflow?
Auteur: Eline de Vries - 26 september 2022 Hoe kan een accountant helpen bij het beheren van je cashflow? van accountantkaart.nl

Hoe kan een accountant helpen bij het beheren van je cashflow?

Veel ondernemers staan voor de uitdaging om hun cashflow efficiënt te beheren. Cashflow is immers essentieel voor de financiële gezondheid van een onderneming. Een accountant kan een waardevolle partner zijn bij het beheren van je cashflow. In dit artikel bespreken we enkele manieren waarop een accountant je hierbij kan helpen.

Proactief beheer van inkomsten en uitgaven

Een accountant kan je helpen bij het opstellen van een gedetailleerd overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hierdoor krijg je inzicht in de financiële stromen binnen je onderneming en kun je beter anticiperen op mogelijke cashflowproblemen. Een accountant kan je adviseren over hoe je je inkomsten kunt verhogen en je uitgaven kunt optimaliseren, zodat je cashflow verbetert.

Opstellen van een cashflowprognose

Een accountant kan een cashflowprognose opstellen op basis van je historische financiële gegevens en een analyse van je bedrijfsactiviteiten. Deze prognose geeft je inzicht in je toekomstige inkomsten en uitgaven. Op basis hiervan kun je je cashflowbeheer plannen en bijsturen indien nodig. Een accountant kan je helpen bij het interpreteren van de prognose en het nemen van de juiste beslissingen voor een gezonde cashflow.

Optimaliseren van debiteurenbeheer

Een goede debiteurenadministratie is cruciaal voor een gezonde cashflow. Een accountant kan je helpen bij het opzetten van een efficiënt debiteurenbeheer, inclusief het opstellen van duidelijke betalingsvoorwaarden en het monitoren van openstaande facturen. Ook kan een accountant je ondersteunen bij het voeren van correcte debiteurenadministratie en het treffen van incassomaatregelen indien nodig. Op deze manier zorgt een accountant ervoor dat je openstaande facturen tijdig worden betaald en je cashflow niet lijdt onder achterstallige betalingen.

Optimaliseren van crediteurenbeheer

Een accountant kan je adviseren over hoe je je crediteurenbeheer kunt optimaliseren. Dit omvat onder andere het onderhandelen over betalingsvoorwaarden met leveranciers en het beoordelen van de kredietwaardigheid van potentiële leveranciers. Door het efficiënt beheren van je crediteuren, kun je betalingsproblemen voorkomen en je cashflowpositie verbeteren.

Conclusie

Een accountant kan een waardevolle rol spelen bij het beheren van je cashflow. Door proactief beheer van inkomsten en uitgaven, het opstellen van een cashflowprognose en het optimaliseren van debiteuren- en crediteurenbeheer, kan een accountant je helpen bij het veiligstellen van een gezonde cashflow. Neem contact op met een professionele accountant om te bespreken hoe deze je specifieke situatie kan ondersteunen.