Hoe kan accountancy bijdragen aan de duurzaamheid van je bedrijf?

Hoe kan accountancy bijdragen aan de duurzaamheid van je bedrijf?
Auteur: Eline de Vries - 25 juni 2023 Hoe kan accountancy bijdragen aan de duurzaamheid van je bedrijf? van accountantkaart.nl

Accountancy en duurzaamheid: een winnende combinatie

Wist je dat accountancy een cruciale rol kan spelen bij het bevorderen van duurzaamheid binnen je bedrijf? Door middel van nauwkeurige financiële analyses en strategische planning kunnen accountants bijdragen aan het verminderen van de impact van je bedrijf op het milieu, het optimaliseren van resourcegebruik en het bevorderen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. In dit artikel zetten we uiteen op welke manieren accountancy kan bijdragen aan de duurzaamheid van je bedrijf.

Duurzame financiële analyses

Een van de belangrijkste bijdragen die accountancy kan leveren aan de duurzaamheid van je bedrijf is door middel van duurzame financiële analyses. Door grondig onderzoek te doen naar de financiële prestaties van je bedrijf, kunnen accountants inzichten verschaffen in hoe duurzaamheidsinitiatieven de winstgevendheid en efficiëntie kunnen verbeteren.

Kostenbesparing : Accountants kunnen potentieel inefficiënt resourcegebruik opsporen en aanbevelingen doen om kosten te besparen. Zo kunnen bijvoorbeeld energie- en waterverbruik worden geoptimaliseerd, wat niet alleen de milieubelasting vermindert, maar ook de financiën ten goede komt.

Risicobeheer : Duurzaamheidsrisico’s kunnen zowel financiële als reputatieschade met zich meebrengen voor een bedrijf. Accountants kunnen helpen bij het identificeren van deze risico’s en bij het opstellen van strategieën om ze te beheersen. Dit kan variëren van het monitoren van milieuregelgeving tot het beoordelen van leveranciers op duurzaamheidspraktijken.

Measuring van duurzaamheidsprestaties

Een andere manier waarop accountancy kan bijdragen aan de duurzaamheid van je bedrijf is door het meten van de duurzaamheidsprestaties. Door middel van het opstellen van duurzaamheidsrapporten en het monitoren van belangrijke KPI’s (Key Performance Indicators) kunnen accountants inzicht bieden in de voortgang naar duurzame doelstellingen. Dit helpt niet alleen bij het in kaart brengen van de huidige situatie, maar ook bij het stellen van realistische doelen voor de toekomst.

Duurzaamheidsrapportage : Accountants kunnen helpen bij het opstellen van duurzaamheidsrapporten volgens internationaal erkende richtlijnen, zoals de GRI-richtlijnen (Global Reporting Initiative). Dit zorgt voor transparantie en geeft belanghebbenden, zoals investeerders en klanten, vertrouwen in de duurzaamheidsprestaties van je bedrijf.

KPI- monitoring : Accountants kunnen essentiële KPI’s identificeren en opzetten om de voortgang van duurzaamheidsdoelstellingen te meten. Dit kan bijvoorbeeld het verminderen van de CO2-uitstoot, het verhogen van het gebruik van hernieuwbare energie of het verbeteren van de diversiteit en inclusie binnen het bedrijf omvatten.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Tot slot kunnen accountants bijdragen aan de duurzaamheid van je bedrijf door het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO omvat het streven naar een evenwichtige aanpak van economische, sociale en milieuaspecten in je bedrijfsvoering.

Impactmeting : Accountants kunnen methoden ontwikkelen om de impact van je bedrijfsactiviteiten op het milieu en de samenleving te meten. Dit stelt je in staat om verbeterpunten te identificeren en gerichte acties te ondernemen om je MVO-doelstellingen te realiseren.

Stakeholdermanagement : Accountants kunnen helpen bij het identificeren en betrekken van belanghebbenden bij duurzaamheidsinspanningen, zoals medewerkers, leveranciers, klanten en gemeenschappen. Dit bevordert betrokkenheid en creëert mogelijkheden voor het delen van beste praktijken en samenwerking.

Kortom, accountancy kan een waardevolle rol spelen bij het bevorderen van de duurzaamheid van je bedrijf. Door middel van financiële analyses, het meten van duurzaamheidsprestaties en het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen, kunnen accountants bijdragen aan kostenbesparingen, risicobeheer, transparantie en het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen.

  • Kostenbesparing
  • Risicobeheer
  • Duurzaamheidsrapportage
  • KPI-monitoring
  • Impactmeting
  • Stakeholdermanagement