Auteur: Eline de Vries - 12 september 2022  van accountantkaart.nl

Alles wat je moet weten over het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO

Als je je website wilt optimaliseren voor zoekmachines, is het van cruciaal belang om ook je afbeeldingen te optimaliseren. Afbeeldingen spelen een belangrijke rol in de algehele gebruikerservaring en kunnen bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten. Hier zijn enkele belangrijke tips en richtlijnen om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO.

1. Gebruik relevante bestandsnamen


Zorg ervoor dat de bestandsnamen van je afbeeldingen relevant zijn voor de inhoud van de afbeelding en je website. Vermijd generieke bestandsnamen zoals ‘IMG001.jpg’ en kies in plaats daarvan een bestandsnaam die beschrijft waar de afbeelding over gaat, bijvoorbeeld ‘zonnige-strandvakantie.jpg’.

2. Optimaliseer de alt-tekst


Alt-tekst is een belangrijk onderdeel van SEO, omdat zoekmachines deze tekst gebruiken om te begrijpen waar een afbeelding over gaat. Zorg ervoor dat je alt-tekst beschrijvend is en relevant is voor de afbeelding, en probeer ook zoekwoorden in te voegen waar mogelijk.

3. Comprimeer afbeeldingen voor snellere laadtijden


Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen, wat een negatieve invloed kan hebben op je SEO. Zorg ervoor dat je afbeeldingen comprimeert zonder de kwaliteit te veel te verliezen, om de laadtijden te verbeteren en de gebruikerservaring te optimaliseren.

4. Gebruik het juiste formaat en de juiste resolutie


Kies het juiste formaat en de juiste resolutie voor je afbeeldingen, afhankelijk van waar ze op je website worden weergegeven. Te grote afbeeldingen die verkleind worden weergegeven, kunnen de laadtijd vertragen, terwijl te kleine afbeeldingen er wazig uit kunnen zien.

5. Voeg bijschriften toe voor meer context


Bijschriften kunnen helpen om meer context toe te voegen aan je afbeeldingen en zoekmachines te helpen begrijpen waar de afbeelding bij hoort. Gebruik bijschriften die relevant zijn en de inhoud van de afbeelding versterken.

Conclusie


Het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO is een essentieel onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Door relevante bestandsnamen, beschrijvende alt-tekst, gecomprimeerde afbeeldingen, het juiste formaat en resolutie, en zinvolle bijschriften te gebruiken, kun je de zoekmachinevriendelijkheid van je website verbeteren en meer verkeer aantrekken.