Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de liquiditeit?

Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de liquiditeit?
Auteur: Eline de Vries - 4 augustus 2022 Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de liquiditeit? van accountantkaart.nl

Wat doet een accountant om je bedrijf te helpen bij het beheer van de liquiditeit?

Als ondernemer is het beheer van de liquiditeit van je bedrijf essentieel. Het hebben van voldoende liquiditeit betekent dat je in staat bent om aan je financiële verplichtingen te voldoen en je bedrijf draaiende te houden. Een accountant kan je helpen bij het efficiënt beheren van je liquiditeit en het nemen van strategische beslissingen om je financiële gezondheid te waarborgen.

Analyse van de financiële situatie

Een accountant begint meestal met een grondige analyse van de financiële situatie van je bedrijf. Dit omvat het bekijken van je balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzichten. Door deze financiële overzichten te analyseren, kan een accountant inzicht krijgen in de huidige liquiditeitspositie van je bedrijf.

Prognoses en begrotingen

Op basis van de financiële analyse kan een accountant prognoses en begrotingen opstellen voor de toekomst. Dit omvat het inschatten van de verwachte inkomsten en uitgaven, evenals het bepalen van het benodigde werkkapitaal. Door deze prognoses te maken, kan een accountant helpen bij het plannen en beheren van je liquiditeit op de lange termijn.

Optimalisatie van debiteuren- en crediteurenbeheer

Een van de belangrijkste aspecten van liquiditeitsbeheer is het optimaliseren van het debiteuren- en crediteurenbeheer. Een accountant kan je helpen bij het opzetten van strikte facturatie- en betalingsprocedures om ervoor te zorgen dat je tijdig betaald wordt door klanten en tegelijkertijd je betalingsverplichtingen aan leveranciers nakomt.

  • Facturatie: een accountant kan je adviseren over het opstellen van duidelijke en tijdige facturen, evenals het implementeren van een effectief systeem voor het opvolgen van betalingen.
  • Debiteurenbeheer: door het monitoren van openstaande posten en het tijdig innen van verschuldigde bedragen, kan een accountant bijdragen aan het verbeteren van je cashflow.
  • Crediteurenbeheer: een accountant kan je helpen bij het onderhandelen van betalingsvoorwaarden met leveranciers en het beheren van je uitgaven om je liquiditeit te optimaliseren.

Strategische adviezen

Daarnaast kan een accountant strategisch advies geven om je liquiditeit te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je kostenbesparende maatregelen neemt, investeringen heroverweegt of alternatieve financieringsmogelijkheden onderzoekt.

Een accountant kan ook waardevolle inzichten bieden over de financiële gezondheid van je bedrijf, zodat je op tijd kunt anticiperen op eventuele liquiditeitsproblemen. Dit stelt je in staat om proactief te handelen en passende maatregelen te nemen om je liquiditeit op peil te houden.

Al met al kan een accountant een waardevolle partner zijn bij het beheer van de liquiditeit van je bedrijf. Met hun kennis en expertise kunnen ze je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het optimaliseren van je financiële positie.